Bør Børson Jr.

Bør Børso Jr. er en bok skrevet av den kjente forfatteren Johan Falkberget. Da boken, som er blitt filmatisert flere ganger og satt opp på utallige teaterscener, kom ut i 1920, fikk Falkberget massiv kritikk fra flere hold. Selv om historien er lagt til den fiktive bygda Olderdalen i Trøndelag, var det mange som følte seg truffet og Falkberget ble anklaget for å ha basert boken på en rekke kjente personer i Trøndelag-regionen. I følge Falkberget selv, hadde han ikke noen bestemt person i tankene som Bør Børson, men han innrømmet at Olderdalen hadde klare referanser til bygdene Støren og Gauldalen som ligger utenfor Trondheim. I nyere tid er dog all kritikk lagt til siden og verket anses i dag som et mesterstykke innen norsk komedie.

 

Handlingen

I den lille bygda Olderdalen, som ligger i tykkeste Trøndelag, møter vi den dumsnille, naive ungkaren Bør Børson. Børson har en ting i tankene og bare en: Rikdom og berømmelse. I hans oppfatning kommer alt godt til dem som har penger nok. Med penger kommer berømmelse, hederlig omtale og ikke minst respekt. Har man nok penger kan man hengi seg i det gode selskap og alle vil kysse ens føtter. I jakten på rikdom og berømmelse har Børson åpnet Olderdalens egen landhandel, slik at fattigfolket, slik han ser dem, ikke trenger å ta turen helt inn til selveste Trondheim. Han selv derimot, er en verdensmann må man skjønne og han reiser ofte på forretningsreiser til storbyen. I boken får vi følge Børson i hans jakt på rikdommen han så desperat søker. På veien må han hanskes med både “bygdedyr”, jomfruer, pene fruer og forføreriske aksjespekulanter. Boken er av mange blitt forklart som bygde-Norges svar på “The American dream”. Boken er enormt humoristisk og er ført i pennen med teknikker man i dag ser innen langt mer moderne humor.

 

Film og teater

Boken om den dumsnille Bør Børson har flere ganger blitt filmatisert og satt opp på teaterscener. Første gang var i 1929, ni år etter at boken først kom ut. Den gang var det Toralf Sandø som tolket rollen som Bør Børson. Senere ble filmen spilt inn på nytt og i 1974 ble den presentert på det store lerretet som en av Norges første musikaler. Filmen bygger videre på teaterforestillingen fra 1972 som ble satt opp på Det Norske Teater av Egil Monn Iversen. Forestillingen, med Rolv Wesenlund i rollen som Bør Børson, ble en kjempesuksess og stykket, som regnes som den første norske musikalen, så Monn-Iversen bli tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen samme år. Da innspillingen av filmen begynte var det med selveste Jan Erik Düring som regissør. Med seg i rollen som Bør Børson hadde han fått Rolv Wesenlund, som blant annet spilte mot Britt Langlie og Sølvi Wang. Filmen ble en enorm suksess og er i dag å anse som en klassiker både innen norsk film og komedie. Selv om det var over 50 år siden historien om Bør Børson ble skrevet, var den like relevant i 1974. Senere på 80-tallet, da jappe-tiden inntok Norge, var det mange som både i lokalsamfunnet og rikspresse ble omtalt som en nytidens Bør Børson grunnet deres dyre vaner og nykker.

 

Johan Falkberget

Johan Falkberget ble født på Falkberget-gården i Rugldal i Røros kommune, som ikke ligger langt fra Trondheim. I 1891 begynte han å skrive sin Christianus Sextus-trilogi, som grunnet sitt innhold ikke ble gitt ut før på 1930-tallet. Han endret formelt etternavnet sitt fra Lillebakken til Falkberget i 1893 da han følte navnet var mer passende for en skribent. Hans første arbeid ble utgitt i 1902 og etter det så han seg ikke tilbake. En formidabel karriere ble i 1939 kronet med Nobelprisen i litteratur.

Privacy Policy