Medmenneske

Romanen Medmenneske fra 1929, ble skrevet at Olav Duun, en av Norges virkelig store forfattere tidlig på 1900-tallet. Medmenneske regnes av mange som Duuns største verk og boken har i en årrekke vært pensum ved universiteter over hele Norge. Romanen er også filmatisert og NRK har laget en egen miniserie med utgangspunkt i Duuns mesterverk. Boken er første utgivelse i det som skulle bli Duuns eneste trilogi i løpet av en lang karriere. De andre to bøkene fulgte tett etter utgivelsen av Medmenneske. Bok nummer to, “Ragnhild”, kom allerede i 1931 og ble raskt etterfulgt av “Siste leveåra” som ble gitt ut i 1933.

 

Handling

Medmenneske er på mange måter like aktuell i 2017 som den var i 1929 da boken første gang ble publisert. Handlingen i boken er lagt til familien Dales hjem, hvor den yngste sønnen i huset har giftet seg mer ut av kjærlighet enn familiens ønsker. I sentrum av historien og på hver sin side av det gode og onde, finner vi svigerfar og familiens overhode Didrik Dale og den unge gårdskona Ragnhild. Ragnhild er på ingen måte hva svigerfar og overhode Didrik finner passende for familiens yngste sønn. Lite til ingen erfaring fra gårdsbruk og et fødested en Dale aldri burde satt sine ben, sitter ikke godt hos gamle Didrik. Ragnhild, som ikke vil annet enn å skape fred og forsoning, blir revet mellom sin egen selvrespekt, sin nye ektemann og respekten for en tyrannisk svigerfar. Midt mellom de to finner man Ragnhilds mann, Henrik, som elsker sin kone, men finner det tøft å skulle gå mot sin far enn han allerede har valgt å gjøre ved å ta Ragnhild som sin kone. Av alle karakterer er det Ragnhild vi får følge tettest. Romanen skildrer med dramatikk og sårhet hennes vanskelige situasjon og de tøffe valg hun må ta og siden stå for. Spenningen og dramatikken i romanen er til å ta og føle på og er nok en av grunnene til at den senere ble til teaterforestilling på Det Norske Teater.

 

Olav Duun

Olav Duun ble født på Jøa i Fosnes, til en fiskerfamilie. Olav så lenge ut til å følge i sin fars fotspor og tilbrakte mange år på havet, men faren Hans var ikke fornøyd med at gutten skulle forbli fisker. I følge Duun selv, var det mer et krav fra hans far at han tok seg en utdannelse og kom seg ut i verden enn et velment forslag. I en alder av 19 år forlot Duun familien på Jøa og reiste til Levanger hvor han gikk på lærerskolen. Årene på skolen i Trøndelag skulle få stor innvirkning på den unge Duun og spesielt norsklæreren Vetle Vislie gjorde inntrykk. Det var i Vislie, Duun fant inspirasjon og støtte til å skrive selv. Etter endt studie reiste Duun til Oslo og jobbet av og på som lærer på byens mange skoler, mens han skrev på det som skulle bli hans debut. Det skulle ta Duun 4 år før han var klar for å vise frem boken “Løglege skruvar og anna folk”. Boken ble i følge Duun avvist av tre forlag før Gyldendal i 1906 sa ja til å gi ut boken. Boken, som kom ut i 1907, var en samling av historier fra hans tid hjemme på Jøa og hans tid på Levanger. Etter utgivelsen møter Duun Emma Møller og flyttet til Botne ved Holmestrand. De to gifter seg i 1909 og Duun tar seg jobb som lærer på en lokal skole, hvor han forblir som lærer frem til 1927. Hele tiden de to bor på Holmestrand, bruker Duun all sin fritid til å skrive. Hans forfatterskap oppsummeres gjerne i to sentrale verk; “Juvikfolket”, som består av seks bind og ble gitt ut i perioden 1918 til 1923, og Medmenneske-trilogien fra 1929 til 1933.

Privacy Policy