Naiv.Super

Naiv.Super er skrevet av forfatteren Erlend Loe. Boken var Loes andre bok og regnes av de fleste som hans gjennombrudd på det norske markedet. Boken ble en stor publikumssuksess og ble etter å ha gått sin seiersgang i Norge oversatt til en rekke andre språk, deriblant svensk, dansk, engelsk, tysk og fransk. Selv om boken, som ble sluppet i 1997 på Gyldendal forlag, ikke er en typisk roman, følger den i stor grad de hovedtrekk man vil finne i en klassisk roman. Med det mener vi at man som leser også i Naiv.Super følger hovedpersonen gjennom ulike hendelser og situasjoner som preger fortellingen, men det som skiller Loes andre bok fra andre romaner, er hans uvanlige bruk av det norske språket. Setningsstrukturen er meget forenklet og Loe bruker mange korte, enkle setninger. Da boken kom ut var det mange anmeldere som tok i bruk ord som “barnslig” og “ukomplisert” om språket forfatteren bruker. Bak på boken kan man lese “Naiv.Super. er en enkel historie om veldig kompliserte ting”. Muligens er det nettopp derfor forfatteren har valgt å bruke et så enkelt språk.

 

Handling

En enkel historie om kompliserte ting, er trolig den beste og korteste setningen man kan bruke for å forklare Naiv.Super. Grunnen til bokens enorme suksess er ganske enkelt å finne i at Loe skriver om ting de aller fleste voksne mennesker har opplevd og kjent på kroppen. Trolig ikke i den grad hovedpersonen i boken har, men uansett noe de fleste kan sette seg inn i. Hovedpersonen i boken er en student i midten av 20-årene, han har ikke jobb, få venner og ingen kjæreste. Det nærmeste forholdet han har er til sin noe eldre bror som han føler seg meget underlegen til. Broren er en suksess, i både foreldrenes og venners øyne. Han har livet på stell og virker til å ha funnet sin naturlige plass i de voksnes rekker. Vår hovedperson derimot, føler seg fortapt, alene og en smule bekymret over hva fremtiden og resten av livet for den del har å by på. Alt var så mye enklere før, man visste hvem ens venner var, man visste hva man likte, hva man ikke likte og alle større avgjørelser var det andre som tok for en. Det var en enkel tid og siste gang hovedpersonen vår kan huske at han var lykkelig og tilfreds. Når den overbærende broren skal ut på reise får hovedpersonen låne hans leilighet, eller som broren ordlegger seg “Kom å bo her en stund så du får se hvordan voksne mennesker bor”. Det hele er starten på en henrivende reise hvor han prøver å finne svar på en rekke store spørsmål i livet. Historien er både gripende og morsom. Man føler med hovedpersonen og man kan lett sette seg inn i mange av situasjonene. Tross alt; hvem av oss har ikke ønsket oss tilbake til en enklere tid, når avgjørelser ikke var større enn skal jeg ha på ketchup eller sennep først? Naiv.Super er en leken fortelling om en lettere naiv persons søken etter indre svar og tilfredshet.

 

Erlend Loe

Erlend Loe er født og oppvokst i Trondheim. Før hans litterære karriere tok av jobbet han på en psykiatrisk klinikk som en portør. En jobb han fikk grunnet at hans mor jobbet der. Etter å ha fullført journalistutdanningen jobbet han en kort periode som frilansjournalist for lokalavisen i Trondheim, Adresseavisen. Hans først bok “Tatt av Kvinnen” ferdigstilte han i 1993. Boken skulle bli starten på en strålende karriere som har sett Loe gi ut bøker for både barn, ungdom og voksne. Flere filmanuser har det også blitt fra den allsidige forfatteren fra Trønderhovedstaden.

Privacy Policy