Trollskolen


Trollskolen er bok nummer to i trilogien om “Den magiske skogen” som er skrevet av Oddrun-Helen Berntsen. Da Berntsen ga ut den første boken i serien, Trollprinsen, 1 år tidligere, var det som debutant og mange stilte seg tvilende til Pirforlagets avgjørelse om å gi ut sin første barnebok med en debutant som holdt pennen. Pirforlaget tok en kalkulert risiko med å låse seg til en trilogi med en debutant innen en sjanger de selv ikke hadde jobbet med tidligere, men de kalkulerte så til de grader riktig. Trollprinsen ble den mestselgende barnboken i 2012 og bok nummer to, Trollskolen, ble trykket i et større førsteopplag enn man hadde sett på over ti år innen denne sjangeren. Boken fikk en enestående mottakelse fra både kritikere og lesere. Boken forteller om den lille jenta Mona på ni år som bor ute på landet med sin mor, far og noe irriterende lillebror. Mona er som niåringer flest, hun liker skolen, har mange venner og en fantasi man ikke kan unngå å misunne henne. Hjemme har Mona få venner da familien bor litt for seg selv, men det plager ikke Mona. Hun har sin magiske skog rett utenfor huset og det er her hun tilbringer det meste av sin tid. For et barn med Monas fantasi er det ingen bedre plass enn en stor skog som kan ta form av alle de ulike universene som finnes i Monas hode.

 

Trollprinsen

I den første boken blir vi kjent med Mona og får være med når hun møter trollprinsen Nilvar for første gang. Nilvar, hvis fulle navn er Prins Nilvar Ragn Sofistikus Lafranz Dagstyggr Fanjel Hallmar den 214, er prins i det hemmelige riket hvor alver, troll, tussefolket og dverger bor. Mona er noe usikker på prinsen, men hun kan ikke la en mulighet som dette gå fra henne. I boken følger vi Mona på hennes ferd gjennom det hemmelige universet i en historie som lærer både barn og foreldre om mirakler, trolldom, vennskap, mirakler, livet og døden. Boken har en underliggende moral om hvor viktig fri fantasi er for et barn og hvor mye det kan hjelpe en selv i voksen alder.

 

Trollskolen

Bok nummer to i serien om Den magiske skogen plukker lett opp tråden fra den første og det er ikke nødvendig for leseopplevelsen at man har lest den første boken, da det hele innledes med en kort introduksjon av de ulike karakterene. Handlingen i boken gis i stor grad bort av tittelen. Mona er blitt godt kjent i sitt nye univers og har fått mange nye venner. Hun besøker dem hver dag så snart hun kommer hjem fra skolen. Sammen deler de både sorger og gleder i hverdagen. Prinsen, alvene, trollene og alle de andre har aldri før invitert et menneske inn i sin verden og de er om mulig mer nysgjerrig på mennesker og livet deres, enn Mona er på å forstå dem og deres magiske evner. Mona lærer dem mye og bruker mye av sin tid på å fortelle historier fra menneskeverden, mens de små innbyggerne sitter lutøret og hører på. Selv er de tilbakeholden om sine evner og skikker. Spesielt Alvene, som er dem som tilbringer mest tid blant menneskene, har vanskelig for å stole på Mona. De har sett hvordan mennesker holder på og hvor opptatte de er av makt og penger. Om de lærer Mona sine hemmeligheter, hva da?

 

Boken er en vakker fortelling om vennskap, tillit og hvordan ulike personer fra ulik bakgrunn kan lære seg å stole på hverandre og komme sammen for å oppnå de mest fantastiske ting. Dette er en flott bok nummer to, mens vi venter i spenning på nummer tre.

Privacy Policy